5x Tips voor het inrichten van een klein huis

Yes eindelijk is het zo ver: je gaat op jezelf wonen. Of het nou gaat om een appartement met meerdere kamers of het inrichten van een kamer: de ruimte speelt een belangrijke rol. Er zijn namelijk genoeg meubels die je misschien graag zou willen aanschaffen, maar is dit wel zo optimaal voor de ruimte? Benieuwd hoe je het beste kan omgaan met het inrichten van een kleinere ruimte? Geen probleem! Lees hier de vijf tips die je gaan helpen om optimaal gebruik te maken van elke vierkante meter.

1. Meubels met meerdere functionaliteiten
Het is misschien een tip die je vaker langs hebt zien komen: meubels met meerdere functionaliteiten. Denk aan een kast die je kunt gebruiken als tussenwand om binnen je studio en scheiding te maken tussen het slaapgedeelte en woongedeelte. Ook een eettafel als bureau is een goed alternatief. Vergeet daarnaast niet de meubels die ook een verborgen opslag plek hebben. Wat dat je van de manden met deksel waar je dekentjes in kan bewaren en tegelijk als salontafeltje kunt gebruiken. Of de ruimte onder je bed waar je een extra lade onder kunt plaatsen.

2. In de lucht is nog genoeg ruimte
Wanneer je geen ruimte meer hebt op de grond, kun je altijd nog gebruik maken van de ruimte in de lucht. Denk bijvoorbeeld aan een hoogslaper waar je een eetgedeelte onder kunt cremeren. Of bepaalde kastjes en planken waar je mandjes op kwijt kan. Let je wel even op bij het monteren dat er geen breekbare spullen in de buurt liggen. Mocht er toch wat sneuvelen dekt de inboedelverzekering of opstalverzekering je schade.

3. Kleur
Daarnaast maakt kleur ook groot verschil in hoe groot de ruimte oogt. Donkere kleuren zijn dan ook niet aan te raden en maken je ruimte vaak kleiner dan het daadwerkelijk is. Kies daarom voor een lichte basis als kleur voor in je woning. Denk ook aan bijvoorbeeld pasteltinten. Natuurlijklicht is ook een belangrijke. Heb je veel ramen in je woning of kamer? Probeer dan ervoor te zorgen dat er zoveel mogelijk natuurlijk licht binnenvalt.

4. Less is more
Hoe meer spullen je in een kleinere ruimte wil neerzetten, hoe voller het oogt en dus ook chaotischer. Bof jij even dat minimalisme nu in is. Neem de Scandinavische stijl als voorbeeld. Hier wordt gebruik gemaakt van weinig meubels en wordt er gespeeld met meerdere stoffen. Een eenvoudige manier om meer diepte te creëren in je woning en tegelijkertijd ook in te spelen op de huidige trends. Ook hier geldt: multifunctionele meubels zijn key binnen het optimaal benutten van de ruimte.

5. Spiegels en glas
Een andere eenvoudige manier voor het creëren van diepte is met het gebruik van glas en spiegels. Door de weerkaatsing ontstaat er meer dynamiek. Denk aan bijvoorbeeld een horizontale spiegel boven de bank of maak gebruik van een glazen wand als scheiding. Uiteraard wel als het gaat om geen privacy gevoelige ruimtes zoals een badkamer.

Is jouw ruimte al helemaal optimaal ingericht?