Cv-ketel vs. hr ketel

Daar stond je dan. Met je hoofd nét helemaal ingesmeerd met shampoo voel je opeens een erg onaangename en vooral ijskoude plens water over je hoofd gaan. Met wat lef en een beetje koud water probeer je snel de shampoo eruit te wassen. Nadat je bent aangekleed loop je naar de cv-ketel en ja hoor, er wordt een storing aangegeven. Er komt een monteur langs van Feenstra, maar helaas mocht het niet baten, je cv-ketel moet vervangen worden. Op zich was het wel te verwachten na die 10+ jaar, maar ja, toch blijft het een redelijk grote uitgave en zoveel weet je eigenlijk niet van cv-ketels. Waar moet je precies op letten als je een nieuwe wilt kopen? Geen paniek. Wij leggen je uit hoe je het beste een nieuwe ketel kunt kopen en wat nou precies het verschil is tussen een cv-ketel en een hr ketel.

Cv-ketel

Weet je eigenlijk al waar de c en de v voor staan in ‘’cv-ketel’’? De cv staat voor centrale verwarming. Dit houdt in dat de cv-ketel als volgt werkt: een cv-ketel wordt op gang gebracht door een brander die het water verwarmt. Er zijn cv-ketels waarbij het mogelijk is om te zien dat er een vlammetje is. Dit zijn wel meestal oudere ketels. Als de ketel een signaal krijgt dat hij aan moet gaan (als iemand dus aan de thermostaat draait of warm water gebruikt), dan ontstaat er een vlammetje die het water keurig voor je opwarmt. Daarna gaat het verwarmde water via de aangelegde leidingen in huis naar de kraan, douche of naar je verwarmingen (ook wel ‘’radiatoren’’ genoemd). Op deze manier heb jij een warm huis!

HR ketel

Bij een hr ketel gaat het verwarmproces iets anders. De hr staat in hr ketel voor hogerendementsketel. Dit is heel kort door de bocht gezegd eigenlijk een verbeterde cv-ketel. Deze is efficiënter doordat hij gas beter kan verbranden. Daardoor gebruikt hij ook stukken minder gas dan een cv-ketel. Het rendement van hr ketels kunnen tot wel 90% hoger zijn dan van oudere cv-ketels. Dit komt doordat zij geen waakvlam meer hebben. In plaats hier van hebben zij een elektronische ontsteking. Het is ook voordelig dat hr ketels de warmte uit de warmtedamp hergebruiken die vrijkomt bij de verbranding. Dit scheelt naar de waakvlam ook een hoop gas.

CV-ketel vervangen voor hr ketel: wanneer?

In principe vervangen de meeste mensen hun cv-ketel aan het einde van de levensduur. In dit geval kan het juist slim zijn om de cv-ketel eerder te vervangen. Als je een hr ketel aanschaf, heb je het bedrag dat je hiervoor hebt betaald al binnen 7 terugverdiend met besparen ook stookkosten. Wat goed is om te weten als je van plan bent over een paar jaar je huis te verkopen: een moderne hr ketel verhoogt de waarde van je woning of bedrijfspand. Interessant dus om goed over na te denken!